Mine 6 ynglings urter
RYNKET ROSE
Dette er faktistk en en invasiv art som er blevet importeret fra det nordøstlige Asien for at stoppe sandflugt. Blomsten kan blandt andet bruges i saft, te, marmelade og bærkompot.
Den dufter og smager meget parfumeret og når hybenfrugten kommer frem, kan de laves til en dejlig kompot. Jeg tørrer blomsten og blander dem med sukker og bruger dem på jordbær eller andre deserter.
SYRENBLOMST
Syrenblomst er en meget overset blomst vi har overalt i Danmark. Den kan laves til saft og syrenereddike. Den har en meget parfumeret smag - jeg har brugt den i saft, blandet med hylde blomst kan den også laves til vin og endda mousserende vin. Se opkrifter her.
MJØDURT
En helt fantastisk og meget aromatisk vild urt, den har en meget karakteristisk smag og en kraftig duft af honning og nødder og når man tørre blomsterne kommer de til at smage og dufte af tokanbønner, mandler og vanilje helt fantastisk til det søde køkken til blandt andet muser, is, kage og meget mere
Man kan sagtens bruge den som erstatning for vanilje.
GRANSKUD
Granskud kan så mange ting. Hver enkelte gransort er forskellig og kan bruges til mange lækre madretter. Rødgran er min farvorit, da den smager af grønne æbler og har en let syrlighed, som er perfekt til de tunge retter. Et andet eksempel er Kæmpegran, som har noter af grapefrugt.
SKOVMÆRKE
En helt fantastisk urt og min personlige farvorit.
Den indeholder kumarin ligesom kanel - den smager lidt af vanilje og den er meget parfumeret. Hvis man tilsmager eddike opstår der noter af estagong.
Jeg bruger den også til en meget velsmagene te, is , sorbet, osv. Skovmærke kan også sagtens bruges i det salte køkken.
SKIVEKAMILLE
Nok den mest eksotiske smag vi kan finde i den danske natur. Skivekamillen dufter og smager af ananas. Den er rigtig god til blandt andet te, men kan også bruges i is, kyllingeretter, dressinger og meget mere.